Dagbladet har gjort det igjen – laget et førsteside oppslag om skoler – nesten uten å ha tenkt en tanke selv!

Denne gangen handler det om rektorer som opplever at det er for lite disiplin og respekt i skolen og at foreldrene svikter oppdrager rollen. Tidligere i vår var det Kristin Halvorsen som fikk gjennomgå. Hun var i følge norske rektorer «usynlig, intetsigende, vaklende og usikker». I følge de samme rektorene var norske skolebarn blitt svakere, feitere og sykere – sitat; ”trøtte coladrikkende og junkfood-etende dataunger som sitter ved pc-en for lenge om kveldene”.

Det er spennende temaer avisen tar opp, men bakgrunnen for Dagbladets ”avsløringer” om norsk skole er en spørreundersøkelse som er sendt 2500 skoleledere. Av disse har 250 svart på undersøkelsen – altså 10%. Av disse 10 prosentene er det så et sted mellom 40 og 70 prosent som utgjør ”norske rektorer mener”!

Vi har ca. 3000 grunnskoler i Norge og legger vi disse tilgrunn er det altså ca 8% av rektorene som uttaler seg på de 92% andre sine vegne. Det minner litt om ”mange med meg mener”, eller som Sture Hansen i det ”gamle” Ukeslutt på NRK sa det – ”på vegne av vannvittig mange!”

Vi har lenge lest om leserflukten fra Dagbladet og kraftige nedskjæringer i den redaksjonelle staben, men når det kommer til Jørgen Lorentzen (53) derimot (Kjønnsforskeren fra Hjernevask), er alle journalistressurser satt inn. Her er det ikke noen enkle spørreundersøkelser ute og går. Lorentzen og støttespillere har fått all mulig spalteplass og journalistisk hjelp for å imøtegå all spekulasjon om at også gener kan ha en påvirkning på vårt liv. Det er nok derfor at alle skolereportasjene nesten er ferdigskrevet av Dagbladets 250 rektorer. Hvordan skulle de ellers finne ledige folk til å skrive skolestoff. Håper inderlig at avisen har betalt godt for stoffet de har fått lagt i hendene, hvis ikke burde dette være en sak for Skolelederforbundet og Utdanningsforbundet.

Og for ikke helt å slippe Lorentzen. Han dukket nå senest opp i Magasinet, Dagbladets kulørte helgebilag. Hører vi en svak kritikk av ”de uvitende, mange med meg mener – folket” i dette intervjuet med Lorentzen? Her følger et lite sitat: Biologene seiler i medvind. Og med seg på lasset har de vanlige folk, som ikke har undersøkelser, men bare en følelse av at kvinner, menn, homofile er «født sånn».
– Hva tenkte du da reaksjonene kom?
– Har ikke folk kritisk sans? tenkte jeg. Skjønner de ikke at ingen fornuftige mennesker snakker slik forsker Cathrine Egeland og jeg blir framstilt? Men en rekke folk som har kastet seg på kritikken, kjenner jeg til fra før.
– Hvem er de?
– Menn som hater kvinner.

Reine ord for penga og kanskje heller ikke så lett å ta på alvor – så sant man ikke arbeider i Dagbladet da! Hva Lorentzen egentlig sa i intervjuet med Harald Eia fra NRK kan du se ved å følge denne linken til hele råtapen. Hvis du skulle ønske å lese intervjuet fra Magasinet finner du det her.