Ringer i vann arbeidet i juli med skoleutvikling i Berlin. Tyske skoler starter sommerferien senere enn norske lærere. I uke 27, mens de fleste her hjemme lå langflate i sola, var det stor aktivitet i Berlin. Selv 38 varmegrader og et undervisningsrom uten aircondition (!) kunne hindre lærerne fra ulike skoler i Berlin i å lære seg en rekke nye klasseromsverktøy og læringsstrategier, Edward de Bonos 6 tenkehatter, Blooms taksonomi og metoder for å gjøre en organisasjon mer kreativ.

Tilbakemeldingene fra deltakerne var veldig gode. På en skala fra 1 til 4 ble snittscoren for forelesningene 1,13 (!).

En ting vi merket oss som en stor forskjell mellom tyske og norske skoler er ledelsesformen av skolene. Mens vi i Norge har en ”flatere” struktur er tyske skoler mye mer topptungt ledet. Vi merket oss også at problemer knyttet opp til elevadferd ikke er et særnorsk fenomen, og tyske lærere sliter minst like mye (sannsynligvis ennå mer) som norske lærere med å ha et klassemiljø som bidrar til læring.

OG – for de av dere som ikke har besøkt Berlin – reis dit snarest!!! Står valget mellom billigbilletter med Air Berlin og Norwegian er valget lett. Velg tysk grundighet framfor norsk arroganse!