I forbindelse med Lære å lære – portfolio 2005 blir det 19. september en akustisk konsert med «Stemmen fra den svarte elva» – Jonas Fjeld.

I presseskrivet om en av «de to rustne herrer» heter det:

Over 30 år har gått siden Jonas Fjeld begynte å slite norske landeveier. I begynnelsen var det Jonas Fjeld Rock’n Rolf Band, siden dr. Jonas Fjeld. Det har gått på engelsk og det har gått på norsk. Det finnes neppe det konsertlokalet i dette langstrakte landet som Jonas Fjeld ikke har besøkt i sin karriere hittil.

 

Mange er også de Jonas Fjeld har samarbeidet med opp gjennom åra. Mest kjent er vel kanskje hans omfattende samarbeid med Ole Paus gjennom mange år – Som ’To rustne herrer’ har Fjeld og Paus spilt for et publikum på over 50.000 de siste åra. Legger man til deres øvrige samarbeid som låtskrivere har de nådd et enda større publikum. Platene ’Svært nok for meg’ (1989) og ’Texas Jensen’, hvor Ole Paus står tekstene, har solgt til henholdsvis platina- og gullplate. Vel så kjent er kanskje Jonas Fjelds samarbeid med amerikanerne Eric Andersen og Rick Danko – sistnevnte fra legendariske ’The Band’. Dette musikalske samarbeid har resultert i to plater – ’Danko, Fjeld, Andersen’ (1991) og ’Ridin’ on the Blinds’ (1994). Førstnevnte belønnet med både Spellemannspris og Naird award for Best Contemporary Folk Album Of The Year’i USA. Begge platene belønnet med strålende kritikker og høye salgstall i flere land.

 

I september 2001 kom Jonas Fjeld ut med plata ”Tidevann”. Dette var det første reine Jonas Fjeld-prosjektet i norskspråklig drakt siden 1993. Dette ble en ny suksess for Fjeld. Hvor han igjen serverer oss en usedvanlig smakfull blanding av heftige gitar-riff med umiskjennelig Fjeld-klang, vakre harmonier, stille øyeblikk, og tekster som treffer der de skal – hos publikum. Alt fargelagt og bundet sammen av den mørke, fyldige, av og litt rustne stemmen ved ”Den svarte elva”.

I 2002, etter fem års pause, fant Fjeld og Paus ut at de ville børste rusten av de ”2 rustne herrene”. Dette resulterte i forestillingen ”Herregud; er de her ennå”. Forestillingen ble en kjempesuksess som ble kreditert med høyeste terningkast i hovedstadspressen. Foreløpig er den sett av over 25.000 mennesker.